Kategoritë

Botuesit

Autorët

Shetitje turistike ne fshatrat e rrethit te Tiranes, Skender Farka Shihe të plotë

Shetitje turistike ne fshatrat e rrethit te Tiranes, Skender Farka

Shqipëria, si shtet dhe komb, është e përmasave të vogla, midis kombesh jo tepër të mëdha në zonën e Mesdheut, me vende policentrike, ku vetë ajo mund të konsiderohet si më policentrikja, me qarqe dhe qytete që janë qendra të vjetra të shkëmbimeve, si dhe me fshatrat përreth.

Info shtesë

2205

Disponueshëria: Ne gjendje

$13.52

Me ulje çmimi!

-20%

$16.90

Titulli: Shëtitje turistike në fshatrat e rrethit të Tiranës (Komuna Dajt)
Origjinali: Shëtitje turistike në fshatrat e rrethit të Tiranës (Komuna Dajt)
Gjinia: Studim
Autori: Skënder Farka
Shtëpia botuese: ILAR
Viti: 2012
Fq. 253
Pesha: 0.711 kg.
ISBN: 978-9928-107-30-5

Mbi librin

Shqipëria, si shtet dhe komb, është e përmasave të vogla, midis kombesh jo tepër të mëdha në zonën e Mesdheut, me vende policentrike, ku vetë ajo mund të konsiderohet si më policentrikja, me qarqe dhe qytete që janë qendra të vjetra të shkëmbimeve, si dhe me fshatrat përreth.

E vendosur gjeografikisht në pjesën jugperëndimore të Ballkanit, Shqipëria ka pasuri të mëdha njerëzore, materiale, shpirtërore dhe kulturore, brenda trinomit: Shqipëri, emri i vendit ku ndodhemi; shqiptar, emri i kombësisë që kemi; dhe shqip, emri i gjuhës që flasim.

Shkenca albanologjike, me degët e saj: histori, arkeologji, antropologji, toponomastikë, etimologji, anomastikë etj., në kushtet e reja ka për detyrë që edhe më shumë të mund të ndihmojë për gjithçka që ka lidhje me Shqipërinë e shqiptarët, sidomos për gjuhën shqipe, dhe nëpërmjet rrjetit shkollor, t'i përhapë ato sa më gjerësisht.

Shpallja e njësive familje - fshat dhe ndryshimi i tyre social, i vendosur brenda sistemit të identitetit shqiptar, ndihmon në shndërrimin e shpejtë të Shqipërisë në "sistem - vend", si bazë e identitetit tonë kombëtar. Në kushtet pasdiktaturë të migrimit, familja dhe fshati po fitojnë një rizgjim të ri; ajo, familja, po konsiderohet gjithnjë e më shumë si qeliza më e rëndësishme dhe më jetikja e shoqërisë, si pikë qëndrueshmërie dhe referimi bazë e rregullit shoqëror të jetës në vend.

Familja, shtëpia, fshati ose qyteti së bashku me to, janë seli të shkëmbimeve të gjalla të përcaktimit të identitetit tonë. Kuptimi i bërjes pjesë në bashkësitë lokale i ka sjellë njëfarë dinamizmi jetës ekonomike të vendit, duke fuqizuar identitetin kolektiv në çdo fshat, ku mbartet mënyra e përcaktimit nga ana e banorëve e prejardhjes së tyre së bashku me botën kulturale lokale, që prodhon ndjesinë e kombësisë, atë të të qenit shqiptar.