Kategoritë

Botuesit

Autorët

Kinostudioja Shqiperia e vjeter, Gezim Qendro Shihe të plotë

Kinostudioja Shqiperia e vjeter, Gezim Qendro

Çështja ndërlikohet kur shohim se planimetria në formë kryqi nuk ishte "mëkati" i vetëm formal i ndërtesës së institucionit që duhej "të ndihmonte Partinë për edukimin komunist të masave".

Info shtesë

Disponueshëria: Në gjendje

$13.52

Me ulje çmimi!

-20%

$16.90

Titulli: Kinostudioja "Shqipëria e vjetër" (ose aventura seminale e gjurmës) (kopertinë e trashë)
Gjinia: Art, kulturë
Autori: Gëzim Qëndro
Shtëpia botuese: Onufri
Viti: 2016
Fq. 264
Pesha: 0.715 kg.
ISBN: 978-9928-226-28-0

Fragment nga libri

Çështja ndërlikohet kur shohim se planimetria në formë kryqi nuk ishte "mëkati" i vetëm formal i ndërtesës së institucionit që duhej "të ndihmonte Partinë për edukimin komunist të masave".

Për çudi, kjo ndërtesë e projektuar në "Bashkimin e lavdishëm Sovjetik", vendin simbol të revolucionit socialist, e përuruar nga vetë kreu i regjimit shqiptar dhe asokohe e konsideruar si arritje e shënuar e pesëvjeçarit të parë, të vetmin element të fjalorit simbolik socialist ka simbolin e yllit që mban shtatorja e gruas mbi pediment.

Gjithçka tjetër, portiku i tempullit grek, shtyllat me kapitele korintikë, shtatoret në këndet e pedimentit, planimetria formëkryq, kubeja e pikturuar, kryqi në majë të kubesë, dy objektet liturgjike në dy anët e portës kryesore të hyrjes, medaljonet, shatërvanët me tre guaska, shtyllat mbi portën e hyrjes me simbolin e hardhisë dhe rrushit janë huazuar nga tradita shumëshekullore e ndërtimit të objekteve të kultit të feve politeiste dhe monoteiste dhe të pallatave të monarkëve europianë, dy tradita arkitekturore të lidhura me ideologji tërësisht armiqësore për marksizëm – leninizmin.