Për çfarë flet romani “Shkretëtira e Tartarëve”?

0
2083
Titulli: Kryeveprat
Gjinia: Roman
Autori: Dino Buzzati
Shqipëroi: Dritan Çela, Hasan Bregu
Shtëpia botuese: Ombra GVG
Viti: 2010
Fq. 1016
Pesha: 1.06 kg
ISBN: 978-99956-38-56-6

Shpesh i krahasuar me romanin Kështjella të Kafkës, Shkretëtira e Tartarëve është njëkohësisht një kritikë e ashpër e jetës ushtarake dhe një meditim mbi etjen e njeriut për lavdi. Romani tregon historinë e të riut Xhovani Drogo, i cili emërohet oficer në një kështjellë të largët që kontrollon stepën e stërmadhe të Tartarëve. Megjithëse nuk kishte dëshirë të qëndronte, Xhovani papritur zbulon se vitet kanë kaluar, pothuajse pa i vënë re fare dhe se ai ka mbërritur në pikën kur bashkë me të tjerët po pret për një sulm të huaj i cili nuk vjen kurrë. Me kalimin e kohës kështjella rrënohet dhe ambiciet e Xhovanit vyshken deri në ditën kur armiku fillon të grumbollojë forca në stepën e largët.

I sjellë në shqip nga Dritan Çela, ky roman është botuar bashkë me 60 tregime të tjera te Kryeveprat.