Çfarë është ëndrra Amerikane? – Getsbi i madh

0
1161

Getsbi i Madh, Frensis Skot Ficxherald

“Ëndrra amerikane” është shprehja e bindjes se pavarësisht se cilit grup social apo ekonomik i përket dikush, ai apo ajo ka mundësinë të arrijnë majat e pasurisë dhe lumturisë nëpërmjet talentit dhe iniciativës personale. Sigurisht, pasuritë dhe fama e madhe nuk përkthehen gjithnjë në lumturi, po kjo është pjesa e dytë e kësaj ëndrre.
Frensis Skot Ficxherald (F. Scott Fitzgerald) shkroi gjithçka për këtë aspekt të ëndrrës amerikane në novelën e tij më të mirënjohur, “Getsbi i madh”. Publikuar në 10 prill, 85 vjet më parë, novela flet për materializmin dhe dekadencë, shpresat dhe zhgënjimet. “Getsbi i madh” nuk ishte shumë popullor në fillimet e veta, ku shitjet shin vetëm rreth 25,000 për 15 vjet. Por kur libri u ribotua në vitet 1945 dhe 1953, një audiencë e re lexuesish e kthyehen atë në bestseller. Tashmë ky libër konsiderohet si një nga novelat më të mira të letërsisë në gjuhën angleze të shekullit të 20-të.

  • Jonida OLLDASHI

    Me syrin e psikologut, pa dyshim, tek te gjithe dominon brenga per te ardhmen dhe frika e fuqishme ne mes kundershtise se deshirave dhe realitetit, synimeve jetesore dhe mundesive praktike etj.Kjo shkakton shqetesime te ndryshme psikologjike te cilat si te vetedijshme shprehen ne forme te pasigurise ,depresionit stresit apo formave te tjera jonormale te gjendjes se crregulluar shpirterore.Shkaktari kryesor nuk gjendet jashte , ashtu sikurse mendojne shumica prej nesh , por celesi i zgjidhjes se sukseshme te tyre fshihet ne brendine e gjenies sone , ne procesin e te menduarit dhe menyres se qasjes se gabuar ndaj saj ne praktike.Urtesia me e vjeter e mendjes njerezore eshte thjeshte “Njih vetveten” dhe pikerisht te ky liber vjen ne vazhdimesi tentimi ndaj lexuesit,tamam per kete qellim.