Diskutim: A po vdes libri me kapakë të trashë?!

0
1008

Libra me kopertine te trasheKur lindën librat me kopertinë të hollë? Në fund të qershorit të vitit 1953, botuesi Allen Lane nxorri në qarkullim romanin e parë të botuar pa kapakë të trashë, (Hardcover) por me një kopertinë të hollë (Paperback). Sër Allen Lane mendoi se letërsia e mirë dhe e mirënjohur si e vlefshme, mund të bëhej e disponueshme për më shumë njerëz. Publikimi i librave me kapakë të hollë qe aq i suksesshëm sa ndryshoi tregun e librit përgjithmonë. Ato janë libra që kanë kosto më të ulët prodhimi, jetojnë më pak, por janë edhe më praktik. U deshën disa dekada, pra deri në vitin 1960, që shitjet e librave me kapak të hollë të kapërcenin ato me kapak të trashë. Sot, shumica dërrmuese e librave prodhohen me kopertinë të hollë ndërsa ato të tjerët konsiderohen një luks, blihen vetëm nga më të apasionuarit dhe mbahen nëpër biblioteka më së shumti për zbukurim se sa për përdorim.

Botuesit parapëlqejnë zakonisht të hedhin në qarkullim letërsinë e re fillimisht në formatin me kapakë të trashë dhe në rast se shitet, nxjerrin në qarkullim versione më të lira me kapakë të hollë apo me letër të ricikluar.

Kjo praktikë nuk ndiqet aq shumë te ne. Në Shqipëri, pjesa dërrmuese e librave, qofshin këto klasikë apo libra të autorëve bashkëkohorë, publikohen me kopertinë të hollë. Një pjesë e vogël e librave janë publikuar në dy seri, me kapakë të hollë dhe me kapakë të trashë. Diferenca në çmim varion nga 20 në 40 për qind. Pra kapakët e trashë kushtojnë veçmas 200-300 lekë më shumë. “Librat me kapakë të hollë janë shumë interesantë por nuk do të zëvendësojnë kurrë kapakët e trashë,” – ka thënë dikur Alfred Hitchcock.

Diskutim: Gjithkush mund të ketë mendimin e vet për formatin e librave dhe ne po ju pyesim: po ju pëlqeni më shumë kapakët e trashë apo librat e zakonshëm?