8 Tetor, 2020

Nga LOUISE GLÜCK

Çmimi Nobel në letërsi 2020

Ti po shkel mbi babanë tënd, mamaja ime më tha,

dhe me të vërtetë unë po qëndroja mu në mes

të një krevati me bar, të korrur kaq pastër sa mund të kishte qenë

varri i babait tim, megjithëse nuk kishte gur varri për ta thënë këtë.

Ti po shkel mbi babanë tënd, përsëriti ajo,

këtë herë me zë më të lartë, gjë që më çuditi mua,

për shkak se edhe ajo kishte vdekur; edhe mjeku e pranonte këtë.

Unë lëviza lehtazi mënjanë, aty ku

babai im përfundonte dhe nëna fillonte.

Varreza ishte e heshtur. Era frynte përmes pemëve;

Unë mund të dëgjoja, shumë zbehtasi, tingujt e vajtimit disa rreshta më tutje,

dhe përtej kësaj, një qen në kujë.

Më vonë këto tinguj u zbehën. Unë vrava mendjen

nuk më kujtohej të më kishin sjellë këtu

te kjo që tani dukej një varrezë, megjithëse mund të kishte qenë

një varrezë vetëm në mendjen time; ndoshta ishte një park, ose nëse jo një park,

një kopsht apo një korrije, e parfumosur, kuptova unë tani, me aromën e trëndafilëve –

douceur de vivre mbushte ajrin, ëmbëlsia e jetës,

siç thotë shprehja. Në një pikë,

më erdhi në mendje se isha vetëm.

Ku kishin shkuar të tjerët,

Kushërinjtë dhe motra, Caitlin dhe Abigail?

Tani drita po binte. Ku ishte makina

që po priste për të na çuar në shtëpi?

Pastaj fillova të kërkoj për ndonjë alternativë. Unë ndjeva

një padurim që po rritej brenda meje, që po bëhej, mund të them, ankth.

Në fund, në distancë, unë dallova një tren të vogël,

ai ndaloi, dukej, pas disa gjetheve, trenisti

i mbështetur në një kasë dere, duke pirë cigare.

Mos më harro mua, bërtita, tashmë duke vrapuar

Përmes shumë parcelave, shumë nënave dhe babave –

Mos më harro mua, bërtita, kur më në fund e arrita atë.

Madam, tha ai, duke bërë me shenjë nga shinat,

dhet ta kuptosh se ky është fundi, shinat nuk shkojnë më tutje.

Fjalët e tij ishin të ashpra, megjithatë sytë e tij ishin dashamirës;

Kjo më nxiti mua të këmbëngul më fort.

Por shinat kthehen pas, thashë unë, dhe vërejtja

Fortësinë e tyre, a thua se ato kishin shumë kthesa të tilla përpara.

Ti e di, tha ai, puna jonë është e vështirë; ne përballemi

Me kaq trishtim dhe zhgënjim.

Ai pa nga unë me një mospërfillje në rritje.

Unë kam qenë si ju një herë, shtoi ai, në dashuri me turbulencën.

Tashmë unë i fola si një miku të vjetër:

Po ti vetë, i thashë, për shkak se tashmë ai ishte i lirë të ikte,

Nuk dëshiron të shkosh në shtëpi,

të shohësh qytetin sërish?

Kjo është shtëpia ime, tha ai.

Qyteti – qyteti është vendi ku unë zhdukem.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>