• Banner

  • I ri
Koncepte etiko-fetare në Kuran, Toshihiko Izutsu
  • Koncepte etiko-fetare në Kuran, Toshihiko Izutsu

Koncepte etiko-fetare në Kuran, Toshihiko Izutsu

Izutsu pohon se, sipas konceptimit kuranor, Zoti është u një natyre etike dhe vepron mbi njeriun në mënyrë etike. Implikimet që rezultojnë për njerin janë me shtrirje të skajshme, që kërkojnë përkushtim jo thjesht ndaj Zotit, por edhe ndaj projektimit të jetës në mënyrë etike. Izutsu tregon se sipas Kuranit, përgjigja jonë etike ndaj veprimeve të Zotit është vetë feja; është në të njëjtën kohë edhe etikë edhe fe.

1 200 Lekë
Sasia
Në gjendje

Përshkrimi

Titulli: Koncepte etiko-fetare në Kuran
Origjinali:
Kategoria: Religjion/Filozofi
Autori: Toshihiko Izutsu
Shqipëroi:
Botuesi: Erasmus
Viti:
f:
Pesha: 0.48 kg
ISBN: 978-9928-408-54-9
Ky libër është në gjuhën shqipe

Mbi librin

Koncepte etiko-fetare në Kuran, Toshihiko Izutsu analizon frymën udhëheqëse të kodit moral islam, që është dhe marrëdhënia bazë etike e njeriut me Zotin. Izutsu pohon se, sipas konceptimit kuranor, Zoti është u një natyre etike dhe vepron mbi njeriun në mënyrë etike. Implikimet që rezultojnë për njerin janë me shtrirje të skajshme, që kërkojnë përkushtim jo thjesht ndaj Zotit, por edhe ndaj projektimit të jetës në mënyrë etike. Izutsu tregon se sipas Kuranit, përgjigja jonë etike ndaj veprimeve të Zotit është vetë feja; është në të njëjtën kohë edhe etikë edhe fe.
Izutsu i eksploron këto tema duke përdorur etnolinguistikën, një teori e ndërlidhjeve midis modeleve kulturore gjuhësore, për të analizuar strukturën semantike të koncepteve kryesore në Kuran. Islami përfaqëson një nga reformat fetare më gjithëpërfshirëse që është shfaqur ndonjëherë në historinë njerëzore. Kurani tregon qartësisht dhe konkretisht se si normat fisnore të respektuara nga koha ranë në konflikt të pazgjidhshëm me idealet e reja të jetës dhe në fund iu dorëzuan fuqisë në rritje të botëkuptimit islam. Kjo epokë kalimtare ka një rëndësi të veçantë në të gjithë mendimin islam, kohë gjatë së cilës temat kyçe të një sistemi vlerash tradicionale të fiksuar u transformuan në strukturën e tyre konotative, u modifikuan në një ndërthurrje të re, dhe në fund u integruan në një sistem krejt të ndryshëm.

Detajet e librit
16 libra të tjera në këtë kategori:

Botuesi: Albas

Një histori e Zotit, Karen Armstrong

Një histori e Zotit nga Karen Armstrong-u, një figurë e padiskutueshme në studimin e religjioneve, kryesisht në religjionin e krahasuar, shqyrton imazhet e njohura të Zotit, siç paraqiten në Bibël (Dhiatën e Vjetër dhe Dhiatën e Re) dhe në Kuran. Si e kanë formuar dhe si e kanë ndryshuar tri religjionet mbizotëruese monoteiste – Judaizmi, Krishterimi dhe...

Çmimi 2 000 Lekë
More
Në gjendje

Rizbulo Kishën, Collin Hansen, Jonathan Leeman

Përmes referencave biblike dhe historive personale, ata u tregojnë lexuesve synimin e vërtetë të Perëndisë për të mbledhurit bashkë: për t’i forcuar anëtarët nga ana frymërore si individë dhe si trupi i Krishtit. Në një epokë kur njerëzit kalojnë shumë kollaj nga një kishë te tjetra dhe mund të ndjekin shërbesat që transmetohen drejtpërdrejt, zbulo sërish...

Çmimi 500 Lekë
More
Në gjendje

Zellplotë, David Michael

A ndien një barrë që fëmijët që po rriten në familjet dhe kishat tuaja të besojnë në Krishtin? A e vret mendjen, nëse po bën gjërat e duhura për t’i udhëhequr ata te besimi shpëtues? A të ka lëshuar zemra në përpjekjet e tua për të mësuar dhe drejtuar brezin e ardhshëm?

Çmimi 500 Lekë
More
Në gjendje

Bibla

Bibla me shqipërimin e Dom Simon Filipajt. Bibla nuk është vetëm libri i shenjtë i të krishterëve por edhe libri me të cilin ka lindur gjuha shqipe e shkruar, gjuha që na ndihmon ne te ndjejmë dhe të shprehim ndjenja; pa të cilën ne të gjithë do të ishim një karkasë bosh.

Çmimi 1 500 Lekë
More
Në gjendje

Botuesi: Dy lindje dhe dy perëndime

Në brendësi të Kuranit, Gerdi Demneri

Obligimi fetar dhe atdhetar i çdo muslimani është të përpiqet, me mjetet në dispozicion, që të bëjë rezistencë dhe të kundërshtojë ata pushtetarë që ndjekin rrugën e Faraonit në përdorimin e pushtetit politik, ekonomisë, policisë dhe medias për të shfrytëzuar, nënshtruar dhe poshtëruar njerëzit.

Çmimi 800 Lekë
More
Në gjendje

Lindja e dytë, Robert Krause

Mirë se erdhe në këtë eksplorim të mrekullueshëm të Perëndisë, jetës dhe besimit! Në këtë udhëtim, do të ecësh përkrah një burri, i cili kishte shumë pyetje dhe dyshime në zemrën e tij. Ai quhet Nikodem. Nikodemi pati mundësinë t’i bënte Perëndisë pyetjet që kishte dhe t’i shprehte dyshimet e tij. Ai mund të ketë pasur ndonjë pyetje të njëjtë me të tuat...

Çmimi 200 Lekë
More
Në gjendje
Përshtypjet (0)