Kategoritë

Botuesit

Autorët

Copeza malli, Bim Dakli Shihe të plotë

Copeza malli, Bim Dakli

Kujtimet përzgjaten edhe pas Luftës, ndërsa autori mbeti në Itali dhe bëri një karrierë të shkëlqyer si inxhinier zbatues dhe kërkues shkencor pranë qendrave kërkimore e laboratorëve të indrustrisë kimike. Gjithsesi, përgjatë kujtimeve e rrëfimeve rrëfyesi mbetet kryesisht në hapësirat e rrëfimit të mbresave e gjurmëve që lidhen me përjetimet intime e vetjake të lidhura me familjen.

Info shtesë

Disponueshëria: Nuk e kemi më këtë libër në depo


Më njoftoni kur ta rimerni

$16.90

Me ulje çmimi!

-20%

$21.13

Titulli: Copëza malli (kopertinë e trashë)
Gjinia: Kujtime
Autori: Bim Dakli
Shtëpia botuese: Onufri
Viti: 2017
Fq. 358
Pesha: 0.977 kg.
ISBN: 978-9928-226-53-2

Mbi librin

"Copëza malli, Kujtime, rrëfime" është një udhëtim në periudha të ndryshme të jetës së autorit; udhëtim në fëmijërinë e tij në vitet 1920, kur ai kryente arsimin fillor në qytetin e tij të lindjes - Elbasan, ndërsa në familjet qytetare shqiptare po nxitej me forcë fryma e arsimimit; në vitet e rinisë (në vitet 30 e '40), ndërsa rrëfyesi është nxënës në Gjimnazin e Tiranës, e më tej student në Universitetin e Firences; janë periudha të mbushura me ngjarje e ndodhi në të cilat ai përjeton zhvillimet sociale, ideologjike e politike të kohës, ndërsa vendi i tij ndien rreziqet dhe agresivitetin e aventurës fashiste e përfshihet në lëvizjen për çlirim; ndërsa Italia po përshkonte kurbën ngjitëse e zbritëse të aventurës fashiste e po pësonte tronditje të thellë pas dështimit të asaj aventure që shkaktoi Luftën e Dytë Botërore.

Kujtimet përzgjaten edhe pas Luftës, ndërsa autori mbeti në Itali dhe bëri një karrierë të shkëlqyer si inxhinier zbatues dhe kërkues shkencor pranë qendrave kërkimore e laboratorëve të indrustrisë kimike. Gjithsesi, përgjatë kujtimeve e rrëfimeve rrëfyesi mbetet kryesisht në hapësirat e rrëfimit të mbresave e gjurmëve që lidhen me përjetimet intime e vetjake të lidhura me familjen, miqtë e të afërmit.

Hera-herës rrëfyesi hedh mbi shpatulla mantelin e sociologut, historianit e njohësit të pasionuar të faunës e florës, njohje që i bëjnë edhe më tërheqëse rrëfimet dhe kujtimet e tij.

Mbi autorin

Inxh. Bim Dakli (1920-2013), i diplomuar si inxhinier kimist në Universitetin e Firences (1946), e më tej kërkues shkencor pranë Institutit të Kërkimeve «Guido Donegani» të Novarës dhe Qendrës së Kërkimeve SERE, Itali, pati një jetë të pasur profesionale dhe karrierë të begatë në fushën e kërkimit e zbatimit të teknologjive të reja në industrinë kimike.

Malli i vijueshëm për vendin e tij të lindjes, familjen dhe të afërmit, të cilët nuk pati mundësi t'i shohë e vizitojë deri në vitin e rënies së regjimit komunist në Shqipëri, nxiti në moshë të mbrame dhuntitë e tij letrare, duke na lënë dëshmi të bukura të mallit për vendin e tij, familjen e të afërmit.