Letërsia botërore

Information

Botuesit

Speciale

Autorët

Ulje çmimi! Letrat e Shekspirit, Alan Stewart Shfaq të madhe

Letrat e Shekspirit, Alan Stewart

2776

Produkt i ri

Ndonëse Shekspiri joshet nga modelet klasikë teatrorë për thurjen e fabulës ku ai fut letrat, Letrat e Shekspirit, megjithatë, do të përqendrohen në specifikën historike të asaj që unë do ta quaj "gramatika e letrave" të tij: një fjalor dhe një seri imazhesh që e kanë burimin në praktikat materiale të kulturës së shkrimit të letrave në Anglinë e hershme moderne.

Më shumë detaje

Ne gjendje

$13.52

-20%

$16.90

Add to wishlist

Më shumë informacione

Titulli: Letrat e Shekspirit
Origjinali: Shakespeare's Letters
Gjinia: Studime letrare
Autori: Alan Stewart
Shqipëroi: Nikolla Langore
Shtëpia botuese: Plejad
Viti: 2012
Fq. 420
Pesha: 0.511 kg
ISBN: 978-99956-57-76-5

Koment nga autori

Letrat kishin një rëndësi themelore në botët e hershme moderne. Në çdo situatë ku komunikimi gojor ballë për ballë ishte i pamundur, letrat bëheshin kanali përmes të cilit shkëmbeheshin lajmet, përcilleshin urdhrat, transmetoheshin planet dhe kryheshin shkëmbime tregtare. Letrat përbënin çimenton sociale që mbante në këmbë miqësitë, aleancat dhe lidhjet farefisnore ndërmjet individëve që gjendeshin larg njëri – tjetrit.

Megjithatë, pavarësisht rëndësisë që kishin në jetën shoqërore, sistemi i vlerave ishte larg të qenit i sigurtë. Ishte e zakonshme që letrat të vonoheshin, të dorëzoheshin në dorë të gabuar, të humbnin apo të falsifikoheshin. Letrat mund të përbënin provën vendimtare në një çështje ligjore, por ato, fare lehtë, mund të falsifikoheshin dhe të ndryshoheshin.

Për çdo pohim normativ që mund të bëj unë rreth letrave të hershme moderne, ka prova të shumta që e kundërshtojnë atë në praktikë... Por në të gjitha dramat e tjera, Shekspiri fut në skenë letra të vërteta. Deri në një masë të caktuar, Shekspiri ndjek një traditë të paraqitjes së letrave në skenë, traditë e cila nis qysh me Euripidin dhe që u shfrytëzua mjeshtërisht nga Plauti.

Ndonëse Shekspiri joshet nga modelet klasikë teatrorë për thurjen e fabulës ku ai fut letrat, Letrat e Shekspirit, megjithatë, do të përqendrohen në specifikën historike të asaj që unë do ta quaj "gramatika e letrave" të tij: një fjalor dhe një seri imazhesh që e kanë burimin në praktikat materiale të kulturës së shkrimit të letrave në Anglinë e hershme moderne. Thënë ndryshe, ndonëse Shekspiri sjell një sfond që nis nga luftrat e Trojës, përmes Romës dhe Britanisë së Lashtë e deri tek Lufta e Trëndafilave e tek Vendiku i shekullit të 16 – të, kultura e shkrimit të letrave që paraqet ai është prerazi ajo e Anglisë Elizabetiane dhe jakobine, me një përjashtim, Tik Androniku, përjashtim qe vërteton rregullin. Janë këto letra ato që përbëjnë thelbin e sprovës time, Letrat e Shekspirit.

Ideja ime për "letrat" nis nga materialet që përdoren për shkrimin e tyre, mjetet, vreri që përdoret për gatitjen e bojës, pata prej së cilës është shkulur penda, veprimet e dorës për të palosur letrën, shkrimi, tharja e bojës me pluhur, vulosja e letrës, bartja e saj dhe (me shpresë) dorëzimi nga bartësi, marrja e saj në dorëzim, një sërë veprimesh, ndër të cilët leximi është vetëm një pjesë, si dhe veprimi i fundit pas tij, ruajtja në dosjet e arkivit, në një hajmali pranë zemrës, apo djegia e saj në flakët e zjarrit.

Reviews

Write a review

Letrat e Shekspirit, Alan Stewart

Letrat e Shekspirit, Alan Stewart

Ndonëse Shekspiri joshet nga modelet klasikë teatrorë për thurjen e fabulës ku ai fut letrat, Letrat e Shekspirit, megjithatë, do të përqendrohen në specifikën historike të asaj që unë do ta quaj "gramatika e letrave" të tij: një fjalor dhe një seri imazhesh që e kanë burimin në praktikat materiale të kulturës së shkrimit të letrave në Anglinë e hershme moderne.

Libra të ngjashëm

    Shkarkime

    KATËR HAPA PER TE POROSITUR

    Udhëzues i shkurtër mbi procesin e porositjes së librave nëpërmjet faqes tonë.

    Shkarkime (0)