Kategoritë

Botuesit

Autorët

Kujtime lufte, Thirrja 1940-1942 -vol.1, Charles De Gaulle Shihe të plotë

Kujtime lufte, Thirrja 1940-1942 -vol.1, Charles De Gaulle

a tek jam sërisht vetëm, përball vetvetes. Në këtë ballafaqim nuk ka qëndrim që mund të merret, as iluzion që mund të kursehet.

Info shtesë

Disponueshëria: Ne gjendje

$19.15

Me ulje çmimi!

-20%

$23.94

Titulli: Kujtime lufte, Thirrja 1940-1942,vol.1
Origjinali: Memoires de Guerre: L’appel, 1940-1942
Gjinia: Histori
Autori: Charles De Gaulle
Shqipëroi: Krenar Hajdëri
Shtëpia botuese: Fan Noli
Viti: 2017
Fq. 402
Pesha: 0.520 kg
ISBN: 978-9928-251-08-4

Mbi librin

Ja tek jam sërisht vetëm, përball vetvetes. Në këtë ballafaqim nuk ka qëndrim që mund të merret, as iluzion që mund të kursehet. Bëj bilancin e të kaluarës. Është pozitiv, mizor. ‘’Njeri pas njeriu, copë pas cope’’, Franca luftarake është bërë më e sigurt, më e fortë, më koherente. Por, për të paguar këtë rezultat, sa humbje, sa hidhërime, sa kobe janë dashur!

Fazën e re e nisim me mjete të konsiderueshme: 70’000 njerëz nën armë, oficerë të një cilësie të lartë, territore të gatshëm për luftë, një qëndresë e brendshmeqë shkon gjithnjë e në rritje, një qeveri që dëgjohet, një autoritet i pranuar, për të mos thënë i rinjohur, në botë. Nuk ka dyshim se rrjedha e ngjarjeve duhet të synojë drejt grumbullimit të forcave të tjera. E megjithatë, unë nuk ushqej kurrfarë iluzioni rreth pengesave që do të na dalin rrugës: fuqia e armikut, ligësia e shteteve aleate, mes francezëve, armiqtë e zyrtarëve dhe e të privilegjuarve, intriga të disave, plogështi e një numri të madh dhe për të përfunduar, rreziku i subversionit të përgjithshëm.

I gjori unë! A do të kem unë mendjeprehtësinë e mjaftueshme, vendosmërinë, aftësinë për të kontrolluar deri në fund sprovat që do të na paraqiten? Nga ana tjetër, edhe sikur unë të arrij të shpie drejt fitores një popull, me një fund të bashkuar, cila do të jetë, më pas, e ardhmja e tij? Ndërkohë, sa rrënoja do t’i jenë shtuar rrënojave të deritanishme, sa divizione do t’u jenë shtuar divizioneve të tij?