• Banner

Lista e librave të autorit ose përkthyesit Harold Pinter

Harold Pinter ishte një shkrimtar britanik. Ai lindi në Londër dhe jetoi në këtë qytet përgjatë të gjithë jetës së tij. Ai u rrit në lagjen e klasës punëtore Hackney dhe ishte fëmijë emigrantësh hebrenj. Lufta e Dytë Botërore dhe ndjenjat anti-semite karakterizuan të shkruarin e tij. Pinter ishte i përfshirë politikisht në kauzat e së majtës dhe aktiv në lëvizjen për paqe.

Shkrimet e Harold Pinterit ishin kryesisht drama. Një temë që përsëritet në dramat e tij është paaftësia për të komunikuar në marrëdhënie. Ndërsa dialogu është shpesh i prerë qartë, shprehjet e marrëdhënieve – balancat e pushtetit, ndasitë klasore dhe gjinore – nënkuptohen poshtë fjalëve. Dramat e tij me raste përfshijnë dhunën. Kombinuar me paparashikueshmërinë, kjo i bën ato të frikshme. Në të njëjtën kohë ato përfshijnë edhe humor të zi. Shkrimet e Harold Pinter kanë gjithashtu një dimension politik, ato nxisin revoltë kundër fuqisë sunduese.

Filtrat aktiv