Our 10 bestsellers for September

Vladimir NabokovDear friends,

here we are again at it. This time this is our list of bestsellers for the month of September 2016. One thing is for sure, classics never die, whilst the contest seems to always be between Albanian and foreign authors.

Hope you will enjoy this short list of 10 bestseller in Albanian.

 1. Princi i vogël, Antoine de Saint-Exupery.

  “Princi i vogël”, vepra e fundit e autorit të njohur francez A.de Saint-Exupéry (1900-1944) botuar më 1943, pra që në gjallje të tij, përbën një tjetër hap të këtij krijuesi serioz për të përpunuar pikëpamjet e tij mbi botën dhe marrëdhëniet ndërmjet njerëzve e për t’ia parashtruar ato vëmendjes së lexuesve.

 2. Zonja Z, Albatros Rexhaj.

  “Zonja Z” është një libër protestues, një zë revolte e indinjate për shoqërinë shqiptare të përbërë kryesisht nga femra të ndrydhura e meshkuj të tredhur. Dy shpirtra binjakë kërkohen, gjenden dhe, të kapur dorë për dore, përballen me paragjykimet dhe tabutë shqiptare.

 3. Sikur të isha djalë, Haki Stërmilli

  Fragment nga libri: “Jeta ime për të tjerët, ndoshta nuk, nuk e vlen asnji dysh, por për mue ka rëndësi, se asht imja, se mund të përshkohet nëpër faza të ndryshme interesante dhe dikur, tue i këndue në këto fletë gëzimet ose hidhërimet e mia, do të kënaqem ose do të pezmatohem.”

 4. Lolita, Vladimir Nabokov.

  Humbert Humberti, një kritik letrar në mesmoshë, pas martesës së tij të dështuar, niset në kërkim të një strehe ku mund të shkruajë i qetë, diku në një qytezë në New England. Ndërsa është duke këqyrur për një dhomë me qera në shtëpinë e zonjës Hejz, sytë e tij ndeshin të bijën e zonjës së shtëpisë, Dolorezën, një dymbëdhjetëvjeçare e rritur para kohe, pas së cilës ai nis e lë mendtë.

 5. Zonja Bovari, Gustav Flober.

  Ema Bovari është një vajzë provinciale që lexon shume libra romantikë dhe ka marrë një formim konservator në manastir. Për shkak të letërsisë romantike që lexonte, Ema bën zgjedhjet e gabuara në jetë, humbet lidhjet me realitetin dhe shndërrohet në një viktimë të pasioneve të saj, të cilat e orientojnë drejt aventurave të pafundta.

 6. Harry Potter dhe Guri Filozofal, J.K. Rowling

 7. Njëzet vjet ngatërresa ballkanike, Edith Durham.

 8. Rebelimi i Lulus, Albatros Rexhaj.

  “Rebelimi i Lúlus” është një letër e gjatë, gjithnjë drejtuar Lúlus, ku monologu kthehet në dialog të arrirë në pritje që zërit të autorit t’i shtohet edhe zëri yt. Mes ideologjish që duhen përqafuar, mes udhësh që duhen ndjekur, mes përpjekjesh për t’u përsosur, shoqëria shqiptare po kërkon një fytyrë përfaqësuese për shqiptaren dhe shqiptarin bashkëkohor.

 9. Hamleti, Uilliam Shekspir.

 10. Abetare për fëmijët e kopshteve.

10 Bestseller for Summer 2016

It is always interesting for us to see what our customers from around the world choose to buy. This is your list of 10 bestsellers for this summer of 2016.

 1. Princi i Vogël, Antoine de Saint-Exupery
 2. Don Kishoti i Mançës, Miguel de Cervantes Saavedra
 3. Seria e librave të Harry Potter – it, J. K. Rowling
 4. Zonja Z, Albatros Rexhaj
 5. Let’s learn albanian, a comprehensive course of albanian, Bato dhe Sokol Bega
 6. Simboli i humbur, Dan Brown
 7. Hipnotizuesi, Lars Kepler
 8. Orlandi i çmendun, Ludovico Ariosto
 9. Miliarderi, Veton Surroi
 10. Gramatika e gjuhës shqipe për të gjithë, Bahri Beci

Why we suggest you order before December 10th!

The holiday season is here and if you have not already started thinking about gifts than we’re sure you will soon.

Here at Libraria ShtepiaeLibrit.com we have been serving our customers all over the world for the past 7 years and we know from experience that this is a very busy period for all.

That is why, we would highly encourage you to try and get your orders in before December 10th if you want your books to arrive before the end of the year. We know this is not very fair but we would love to serve you better, which is why we are sending this announcement out.

Basically we are asking you to help us help you in the spirit of this season.

Till the New Year arrives, we wish you all a very happy and peaceful season.

Elvis & Gjergj

Libraria ShtepiaeLibrit.com

Used Books Category

Hi there everyone,

just wanted to give you the heads up on a new category that we are currently testing. It’s nothing new, nor unique, but something that we have noticed has been a repeat request by our customers for old publications of different books.

Well, we have created the Used Books category and will be adding to it “new” old books. For more information, please check it out here: Used Books

Saranda, Ionian Romance (Film DVD)

Saranda, Ionian Romance (Film DVD)We are glad to finally offer to our customers everywhere around the world this beautiful and very complete traveler’s guide tour in DVD format about Saranda and surrounding areas.

Saranda region abounds in surprises: vibrant people, exotic cultures, exciting history, beautiful sea, and scenic wonders.

This video captures the uniqueness of a vacation wonderland, going beyond the usual, to sites seldom seen.

It’s a hiker’s paradise, but also a place where you will dive into the ultra blue waters, sail the majestic Ionian Sea and, deep in the forest, dive into the waters of the Blue Eye.

Visit the Monastery Beach, the ancient floor mosaics, the monasteries of Mesopotami, Kostan, Saint Geroge, etc., the ancient town of Foinike, the castles of Ali Pasha, the castle of Lekuresi and that of Borshi and the Bektashi complex at Rusan. Dive along the brand new costal road up to the majestic beaches of Kakome, Bunets, Borshi, etc…from Butriniti National Park down South, jump to the smaller jewels in the string of several cliff hugged beaches of Ksamili.

And there is much more…
Enjoy the Ionian romance of your life!

This video will be the enhanced memory of your journey to Saranda and beyond. Shot it to others as a lovely surprise and, afterwards, producly say to them: “I have been there!”

The DVD guide is in two languages: English and Albanian

Third Edition of Let’s Learn Albanian is out now

Dear friends of ShtepiaeLibrit.com,

Lets learn Albanian (language method)We are glad to announce that the latest “third edition” of “Let’s Learn Albanian” the most comprehensive Albanian language methods is out now.

The new version has been expanded and improved based on the feedback and consultation with students, teachers and language experts.

Some of the latest updates and improvements to the method include:

 • a larger and more readable font,
 • a brand new word stress system to help with proper pronunciation
 • improved and simplified language helps and tables
 • and many more minor adjustments, corrections, etc.

This new and updated edition took over one year of continued work and improvement so as to set a higher standard in the process of learning and teaching the Albanian language.

The book is now available to be ordered online or at our Tirana bookstore.

Albanian Race Row Puts Spotlight on Kadare

Source: Balkan Insight / Author: Marjola Rukaj

Ismail Kadare (photo)A controversy over whether a newspaper was racist in its criticism of the US ambassador has reignited a debate on whether Ismail Kadare, Albania’s most renowned writer, is also racist.

The American embassy in Tirana severed last month ties with the daily newspaper Shekulli following publication of a comment deemed derogatory and racist to ambassador Alexander Arvizu.

The row erupted after the newspaper ran an opinion article by journalist Ilir Yzeri on April 9, entitled “The Little Ambassador of a Great Country.”

The article, which took a critical stance toward Arvizu’s track record as an ambassador, used the term “kinezeri” (Chinese-like) to describe his behaviour as well as appearance. Arvizu is of partly Asian decent.

In the letter to the newspaper the embassy noted that although the ambassador welcomed criticism, the newspaper had stepped beyond a line with a personal attack.

Please read the rest of the article here

Art & Heritage: New Cultural Review Magazine

Dear friends of the Albanian House of Books (Shtepia e Librit),

Art dhe Trashegimi (Art & Heritage) - photothis month we’ve been very excited to see the introduction of a new cultural review magazine in Albanian and English. The magazine itself represents a unique publication for Albania and one that we are convinced will contribute much to the cultural heritage of the country. For a greater understanding we invite you to read the following introduction by Prof. Dr. Ardian Marashi, Director of the Centre of Albanological Studies, Tirana.

Waking up the sleeping beauties

Cultural reviews in Albania are a rare occurrence, a sort of luxury in a country that is coming out of poverty. The pressing needs of the past two decades mobilised people’s wills to help rebuild or reinstate cult monuments; the needs of the next two decades are now mobilising us to reinstate the cult of monuments.

Although many of the religious monuments in Albania were forced to change destination or indeed were altogether razed to the ground during the fatal 1967 Enverist cultural revolution, many others stood their ground in the midst of the ideological hurricane, the same as they had survived other blows dealt on them over the centuries by the ‘double act’ of history and climate. The new review Art & Trashëgimi (Art and Heritage) positions itself clearly in this context: by raising the cult of monuments in the Albanian cultural landscape we aim to revive the civilising spirit of generations past that populated this land, give back to Albanians proud memories of countless marvellous works of art by renowned and anonymous artists alike, and provide interested non-Albanians – scholars, friends, tourists and citizens of the world – with a golden key that opens the beautiful gate to the Albanian world.

On this land destined to be a hub of civilisations (the Illyrians, the Greeks and the Romans co-existed here in a prosperous symbiosis for over a millennium), a meeting point of cultures (Albanian, Byzantine, Slavic, Turco-Persian, and later Italian, Germanic and Francophone cultures fruitfully intersected on this fertile environment), a place of coexistence of rival faiths and religions (Christianity, Orthodoxy and Islam have been living and developing together for centuries among the Albanians, nurtured in this historical cradle of harmony and respect for each other), monuments of material and spiritual heritage are not only numerous, they are multifarious.

It has to be said that History has not pampered Albanians with long spells of peace at any given time, so it was only after World War One that the exploration, registration and systematic cataloguing of the national treasures started in the territory contained within the political borders of the Albanian state. Other areas historically inhabited by Albanians, however, did not fare that well: where they did not actively fight this heritage openly and on all fronts, they made sure it was ignored and abused.

We have now reached a new stage, we have entered the third Millennium: a colossal amount of work has been done for the identification, inventorisation and study of national treasures, but deplorably little has been done to properly exhibit, display or otherwise make them available to the general public. A great number of treasures, especially archaeological and ethnological have come to light over the years, but many more are still in a centuries-long slumber: some of them deep in the entrails of the earth, others in inadequate storage annexes and pavilions, often left totally undisturbed in their slumber, either because of lack of attention or because they have been forgotten. Art & Trashëgimi addresses precisely this problem: it aims to awaken the “sleeping beauties” and bring them in the limelight and in full view of the admiring eyes of the public. One thing is for sure, countless people will fall ‘victim’ of their enchanting powers.

In order to ensure the achievement of this goal, the Review has brought together an impressive team of outstanding contributors who are passionate about art and heritage: Ben Andoni, Ilda Mara, Jutta Benzenberg and Bavjola Shatro – without their courage and hard work this initiative would have been archived as ‘case closed,’ just like a number of similar initiatives that went before it. Then there are the present administrators of this Heritage: Genc Pollo, Ardian Marashi and Kastriot Dervishi – theirs is the merit for ‘opening the Sesame.’ Expert researchers such as Aleksandër Meksi, Afërdita Onuzi, Emin Riza, and Luan Përzhita invest the Review with authority and provide it with a unique identity, while cross-disciplinary specialists, including researchers like Kristo Frashëri, Pëllumb Xhufi, Shaban Sinani, and Moikom Zeqo, help establish links among various fields of study and offer precious insights into many important details.

Other quality contributors will undoubtedly join this common effort in the future issues: historians and archivists, authors of archaeological excavations, ethnographers on the ground, private collectors and restorers, ethnologists and numismatists, art historians and culturologists, museum curators and project managers – all of them will help make the Albanian Heritage folder complete with each and every newly published issue.

The editorial line will be the same as the one you will find here: a combination of the beauty of images, accurate information and a tourism-oriented perspective.

With this first issue, the editorial board had the pleasure to present the readers with two gifts at the same time: a new publication entitled Art & Trashëgimi and an ancient town called Berat.

Prof. Dr. Ardian Marashi
Director of the Centre of Albanological Studies, Tirana

 

The Little Princ in Albanian Geg Dialect & in Audio Book

Princi i vogel (audio liber)As a friend of “The Little Prince” by Antoine de Saint-Exupéry, we are pleased to inform you that another very nice version of this famous book is now available on our website.

The new version was published in Pristina, Kosovo and differs from the old variant published in Tirana that you have already purchased because the language of publication is Geg Albanian, a dialect that comprises the biggest “lingua franca” among Albanians today. (Illustrations are the same as those of the Tirana version).

The book is associated with two CDs with accompanying audio book.

Title: Princi i vogël (The little prince) (audio book w/2 CD)
Original in French: Le Petit Prince
Author: Antoine De Saint-Exupery
Children’s literature in Albanian
Illustrations by the author
Albanian translator: Gjylektin Shehu
Publisher: Rrota
Place & Year: Prishtina, 2008
Pgs. 96
Weight: 0.22 kg
ISBN: 978-9951-509-01-5