Për çfarë flet romani Ana Karenina?

0
486

Për shumë studiues, ky konsiderohet romani më i mirë në botë. Ana Karenina ofron një panoramë të stërmadhe të jetës së kohës në Rusi dhe të njerëzimit në përgjithësi.

Në të, Tolstoi përdor njohuritë e tij intensive për të krijuar disa nga personazhet më mbresëlënëse të krijuara ndonjëherë nga letërsia. Ana është një grua e sofistikuar që braktis ekzistencën e saj boshe si gruaja e Kareninit dhe kthehet për nga Konti Vronski për të plotësuar natyrën e saj pasionante – me pasoja tragjike. Levin është një reflektim i vetë Tolstoit, i cili shpesh shpreh mendimet dhe bindjet e vetë autorit. Në tërësi, Tolstoi nuk bën moral, por vetëm na fton ne jo të gjykojmë, por të shikojmë.

Në shqip ky roman voluminoz është sjellë nga Vedat Kokona në dy vëllime (i) dhe (ii) dhe Jorgji Doksani.