21 Gusht, 2019

Në foto: Tabloja e Nicolas Poussin ‘Përdhunimi i Sabineve’ (1637-8)

Romakët e lashtë kishin një mit për vetveten. Miti thoshte se të parët e tyre, të cilët ishin një komunitet meshkujsh keqbërësish dhe skllevërish në arrati, kërkuan gra për t’u martuar por u refuzuan nga komunitetet fqinje. Për këtë shkak, ata vendosën të rrëmbejnë gratë e sabinëve, duke hapur në këtë proces edhe një luftë.
Miti se gruaja duhet rrëmbyer është i njohur në shumë shoqëri të botës, përfshirë edhe shoqërinë shqiptare. Por çfarë na tregon ky mit për karakterin e romakëve të lashtësisë si një popull agresiv luftarak?
Përdhunimi i Sabineve, siç u njoh miti më vonë, është justifikuar nga romakët e lashtësisë si një e keqe e domosdoshme, ndërsa është portretizuar në art në mënyra shumë të ndryshme përgjatë shekujve të fundit.

Lexo më shumë: Sekretet e Romës së Lashtë, si mund të ndërtohet një perandori

Për të porositur librin SPQR, Në Histori e Romës së Lashtë kliko këtu:

Vizitoni www.shtepiaelibrit.com për t’u njohur me botimet më të fundit të librave në shqip.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>