• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Leila Slimani, marokenia e parë që ka fituar çmimin Goncourt

Leila Slimani, marokenia e parë që ka fituar çmimin Goncourt

Nga: Liu i Cakut3 Korrik, 2021

Leila Slimani

Leila Slimani është një shkrimtare bashkëkohore marokene që shkruan në frëngjisht. Ajo ka pasur sukses të madh me disa libra duke u bërë e shumëshitur ndërkombëtare si dhe është gruaja e parë marokene që fiton çmimin Goncourt të Francës. Romani i saj i parë, Adele, për një pariziene nën varësinë e seksit, u lavdërua për origjinalitetin dhe vërtetësinë. Ajo ka fituar çmimin Simone de Beauvoir për Lirinë e Grave pas një fushate për të ndihmuar gratë marokene për të folur, si të paligjshme të vetërrëfyera kundër ligjeve të vendit. Ajo punon edhe si përfaqësuesja e presidentit të Francës Emmanuel Macron për promovimin e gjuhës dhe kulturës frënge nëpër botë. Ajo ka lindur në Rabat, Marok më 1981 dhe aktualisht jeton në Paris me bashkëshortin e saj francez dhe dy fëmijë.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Për çfarë flet romani Spiunia nga Paulo Coelho

Tonio Kregëri dhe konflikti mes të jetuarit dhe artit

Për çfarë flet novela Dubrovski e Pushkinit

Rekomandime për leximet e verës