• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Komedia e keqkuptimeve, Uiliam Shekspir

Komedia e keqkuptimeve, Uiliam Shekspir

Nga: Admin30 Tetor, 2012

Komedia e keqkuptimeve, Uiliam ShekspirShekspiri ngelet i përjetshëm dhe çdo vepër e tij nuk e humbet asnjëherë vlerën edhe kur ribotohet me vonesë në shqip. “Komedia e keqkuptimeve” është një nga pjesët më të hershme të Shekspirit. Ajo është edhe komedia më e shkurtër dhe një nga më komiket, ku humori krijohet pothuajse krejt, përveç lojërave të fjalëve, nga identitetet e gabuara dhe qesharake.

“Komedia e keqkuptimeve” (së bashku me “Shtrëngatën“) është njëra nga dy pjesët e vetme të Shekspirit ku mund të vëzhgohen elementet klasike. Ajo është përshtatur për opera, për shfaqje skenike, muzikal etj.

“Komedia e keqkuptimeve” rrëfen historinë e dy palëve të ndryshme binjakësh identikë, të cilët u ndanë aksidentalisht që kur lindën. Antifoli i Sirakuzës dhe shërbëtori i tij, Dromioja i Sirakuzës, arrijnë në Efes, i cili rezulton se është vendlindja e vëllezërve të tyre binjakë, Antifolit të Efesit dhe shërbëtorit të tij, Dromios së Efesit.

Kur sirakuzianët ndeshen me miqtë dhe familjet e binjakëve të tyre, një sërë fatkeqësish të bazuara në identitetet e gabuara shpien në rrahje, në joshje prej djalli, në arrestimin e Antifolit të Efesit dhe në akuzimin e rremë për tradhti, vjedhje, çmenduri dhe pushtim nga shejtani.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Vjen në shqip për herë të parë Dalje për ajër nga George Orwell

Vjen në shqip për herë të parë Dalje për ajër nga George Orwell

Të rejat nga bota e librit, shkurt 2021

Të rejat nga bota e librit, shkurt 2021

Henryk Sienkiewicz – biografi e shkurtër

Henryk Sienkiewicz – biografi e shkurtër

Të rejat nga bota e librit, janar 2021

Të rejat nga bota e librit, janar 2021