26 Shtator, 2021

J.M. Coetzee është një shkriptar nga Afrika e Jugtu dhe kritik letrar që tashmë jeton në Australi. Gjatë viteve 1860 ai punoi si programues për IBM në Londër, eksperiencë të cilën e përshkruan në romanin gjysmëautobiografik The Young Years (Vitet e rinisë). Gjatë viteve 1970, ai aplikoi për rezidencë, por u refuzua për shkak të përfshirjes së tij në protestat kundër Luftës së Vietnamit. Ai u kthye në vend të kësaj në Cape Toën, ku lekturoi letërsi angleze deri në vitin 2002.

J.M. Coetzee debutoi në vitin 1974 me romanin e tij Dusklands, por famën e fitoi pak dite më vonë me ro,manin Waiting for the Barbarians (Duke pritur për barbarët). Një temë që përsëritet ne romanet e tij është një situatë kyçe, në të cilën e drejta dhe e gabuara vendosen në test dhe ku dobësitë e njeriut dhe disfatat e tij bëhen thelbësore në zhvillimin e mëtejshëm të ngjarjes. Si një alter ego, në shkrimet e Coetzee, snjë akademik mashkull i moshuar dhe një shkrimtare femër, Elizabeth Costello, shfaqen disa herë. Proza e rij është e prerë dhe analitike.

Coetzee fitoi çmimin Nobel në letërsi në vitin 2003 me motivacionin: “ai i cili nën maskime të panumërta portretizon përfshirjen surprizuese të të huajit.”

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>