Diskutim: Cfarë mendoni për të ardhmen e librave audio në shqip (audiobooks)?

0
1249

Libra audioJo më larg se dje një vizitore e faqes tonë na pyeti në lidhje me ofrimin e librave në versionin audio. Gjatë këtyre dy viteve të fundit kemi vënë re që kërkesa për këto lloj librash ka ardhur duke u rritur, ndonëse ende shumë e vogël krahasimisht me atë për librat fizikë.

Duke marrë shtysë nga pyetjet e vizitores tonë menduam të ndanim edhe me ju disa nga vëzhgimet tona në lidhje me ofrimin e librave audio. Për më tepër, ju ftojmë të lexoni pyetje-përgjigjet tona si më poshtë dhe të bëheni pjesë e diskutimit nëpërmjet komenteve tuaja në fund të faqes.

A keni ndërmend që në një të ardhme të afërt të ofroni libra të tillë?

Përgjigja është PO, por nuk është se kemi vendosur ndonjë afat specifik. Aktualisht ekzistojnë disa pengesa ndër të cilat përfshihen:

1. kërkesa e ulët për produkte të tilla (është ende një produkt relativisht i ri për tregun shqiptar).

2. vullneti i shtëpive botuese për të ofruar produkte audio.

3. rreziqet nga pirateria (siç dihet, CD-të audio kopjohen shumë kollaj, dhe mjafton të shesësh 1 CD dhe pastaj nuk e blen më njeri sepse e gjen lehtazi falas në internet).

4. mbeten shpesh në dëshirën dhe dorën e sipërmarrësve privatë për tu realizuar si projekte.

5. mungesë fondesh (duke pasur parasysh që edhe të ardhurat nga këto lloj produktesh pritet të jenë më të vogla).

Nëse po, çfarë lloj librash?  A ka kërkesë?

Mendohet që romanet do ishin më me interes për tu kthyer në audio, por në fakt nisur nga eksperienca botërore, librat utilitarë, ose ato me tematika biznesi, psikologjie, apo tekste të shkurtër, duken më me interes për tu konvertuar në formatin audio. Gjithsesi kjo mund të jetë edhe gabim pasi lexuesi shqiptar mund të ketë preferenca krejt të ndryshme.

Deri tani kërkesa ka qenë sporadike, dhe kryesisht nga klientë me banim jashtë Shqipërisë. Gjithsesi, tregu nuk është testuar ende pasi siç e përmendëm pak më sipër ka disa pengesa të cilat duhet të kapërcehen.

A e blen njeri Dhiatën e Re në versionin audio? Kush? Dhe pse do e blinte dikush Dhiatën e Re në audio?

Aktualisht Dhiata e Re në versionin audio është ndër produktet e vetme auto që ofrohen në treg prej disa kohësh, dhe aktualisht ekzistojnë të paktën dy versione në formatin audio. Kërkesa për këtë produkt është kufizuar kryesisht te besimtarët e krishterë, por jo gjithmonë.

Diskutim: Cfarë mendoni për të ardhmen e librave audio në shqip? Ju lutem shkruani komentet tuaja më poshtë…