Citate nga Seneka

0
1098
Seneka

Seneka ishte një filozof stoik i shekullit të parë të e.s.,  i cili jetoi në një periudhë trazirash dhe tiranie të përgjakshme. Roma, qyteti ku Seneka ishte skllav, po përjetonte sundimin me një njeri, gjë gjë shpesh përkthehej në perandorë të tillë si Nero, i cili e detyroi të vrasë veten pas dyshimeve se filozofi ishte pjesë e një komploti. Këtu më poshtë po japim disa nga shprehjet më të famshme të tij.

Çdo fillesë e re vjen nga fundi i një fillese tjetër.

Lucilius, ka më shumë gjëra që na frikësojnë se sa ka gjëra që me të vërtetë na dëmtojnë. Ne vuajmë më shumë në imagjinatë se sa në realitet.

Fati është ajo që ndodh kur pregatitja takohet me mundësinë.

Një nga cilësitë më të bukura të miqësisë së vërtetë është të kuptosh dhe të kuptohesh.

Nëse nuk e di se drejt cilit port po lundron, asnjë erë nuk është e favorshme.

Religjioni shihet nga njerëzit e zakonshëm si i vërtetë, nga të mençurit si fals dhe nga sundimtarët si i leverdisshëm.

Ne rekomandojmë: Zhurma e Kohës, një roman nga Julian Barnes.

Në disa raste vetë të jetuarit është një akt kurajoje.

Rruga që të shpie në lartësitë e madhështisë është e ashpër.

Shijo kënaqësitë e sotme në mënyrë të tillë që të mos dëmtosh ato të së ardhmes.

Lexo më shumë:

Çelësi stoik i paqes mendore: Seneka na tregon antidotin e ankthit

Vizito: shtepiaelibrit.com