Botohet i pari fjalor arkeologjik në Shqipëri

0
701

Fjalor arkeologjikNdërsa shpesh kemi hasur mbivendosje dhe ngatërrim termash kur bëhet fjalë për arkeologjinë, një botim si “Fjalori terminologjik i arkeologjisë” vjen për të davaritur mjegullën. Fjalori, fryt i punës së dy arkeologeve të rinj Ardit Miti dhe Eglantina Seriani është i pari botim në Shqipëri i këtij lloji. Fjalori është redaktuar nga arkeologu Neritan Ceka, i cili ironizoi edhe me ata që kanë ideuar kartëmonedhën 2 mijë lekëshe në bankën e Shqipërisë.

“Është një libër i cili pretendon të ofrojë kulturë, natyrisht jo për ata që s’duan ta marrin këtë kulture, siç janë edhe…nuk dua të replikoj me autoret e monedhës dy mijë lekëshe, por kemi kohë, të paktën njihen nja dhjetë artikuj të profesor Kërkutit që thotë ky është ndryshimi midis teatrit dhe amfiteatrit, është botuar nja 100 herë kjo histori, dhe çdo enciklopedi e ofron këtë shërbim, duke filluar që nga enciklopedia shqiptare”, tha Neritan Ceka, arkeolog.

“Si arkeolog dhe specialist të rinj ishte e rëndësishme të kuptonim konceptet, praktikat, teoritë, metodat në arkeologji dhe trashëgimi”, u shpreh Ardit Miti, autor i librit.

Fondacioni “Trashëgimia shqiptare” ka financuar botimin e këtij fjalori të parë të termave i cili përveç eksperteve të fushës së arkeologjisë do t’u shërbejë edhe ekspertëve të turizmit.

“Do të jete një mjet tepër i vlefshëm për specialiste që punojnë në fushat e tjera. Për specialistet e industrisë seë turizmit, të cilët patjetër që do ti referohen për të saktësuar terminologjinë në guidat e tyre kudo në qendrat e trashëgimisë kulturore në Shqipëri”, tha Diana Ndrenika, fondacioni “Trashëgimia shqiptare”.

Botimi i këtij libri është vlerësuar nga studiues dhe arkeologë të njohur të cilët merrnin pjesë në promovimin që u zhvillua në ambientet e Akademisë së Shkencave.

Autore: Mira Tuci

Burimi: AlSat.TV