• Kreu
  • /
  • Blog
  • /
  • Ali Asllani, “Nderi i Kombit” pas vdekjes

Ali Asllani, “Nderi i Kombit” pas vdekjes

Nga: Admin24 Nëntor, 2011

Ali Asllani (foto)Njihet si poeti i dashurisë për mijëra vargjet e shkruara ndër dekada, por me shpotinë e penës së tij, Ali Asllani ka përcjellë mesazhe të mëdha, të cilat vijonë të tingëllojnë aktuale, edhe pse të shkruara dekada shkuar. Poema “Hanko Halla”, e botuar në vitin 1942, është një gur i rëndësishëm themeli në letërsinë shqipe.

Për kontributin e tij të jashtëzakonshëm, Ali Asllani u nderua nga Presidenti i Republikës, Bamir Topi, me urdhrin “Nderi i Kombit” pas vdekjes, në një ceremoni të posaçme në Presidencë, ku qenë të pranishëm familjarë, miq e kolegë të poetit vlonjat. Por, ai është edhe një ndër diplomatët e funksionarët e parë të lartë të shtetit shqiptar. Me motivacionin: “Veprimtarit të shquar të Lëvizjes Kombëtare për krijimin dhe ndërtimin e shtetit shqiptar, diplomatit patriot dhe poetit lirik, që hyri në letërsinë shqipe si një ndër krijuesit e rrallë të poezisë”- u nderua kështu edhe një tjetër personalitet shqiptar. I biri i poetit, Adrian Asllani, u shpreh: “Ndihem shumë i emocionuar. Për mua dhe të gjithë ne, sot është një ditë shumë e veçantë. Vlerësimi i figurës së Ali Asllanit, megjithëse pas vdekjes, sepse ai gjithmonë kishte pritur për të marrë një vlerësim gjatë jetës, është njëkohësisht një vlerë për kombin”.

Në fjalën e tij, Presidenti i vendit, Z. Topi, theksoi: “Me kalimin e viteve, figurat e shquara, që i rezistojnë kohës, nderohen e mbartin edhe më shumë vlera. Kjo figurë poliedrike, që na jep mundësinë jo vetëm të krenohemi, por na motivon për ta studiuar në të gjitha planet e veprimtarisë së tij, patjetër që është një kënaqësi e veçantë për cilindo: për një qytetar të thjeshtë, për një profesionist në një fushë të caktuar, për një shkrimtar, për një politikan dhe për një president”.

Ali Asllani, Vepra e plote (foto)

Në fjalën e tij, Presidenti i vendit, Z. Topi, theksoi: “Me kalimin e viteve, figurat e shquara, që i rezistojnë kohës, nderohen e mbartin edhe më shumë vlera. Kjo figurë poliedrike, që na jep mundësinë jo vetëm të krenohemi, por na motivon për ta studiuar në të gjitha planet e veprimtarisë së tij, patjetër që është një kënaqësi e veçantë për cilindo: për një qytetar të thjeshtë, për një profesionist në një fushë të caktuar, për një shkrimtar, për një politikan dhe për një president”.

Burimi: Gazeta IDEA

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}


Gjithashtu mund të lexoni

Vjen në shqip “I varfër dhe i pastrehë në Paris dhe Londër” nga George Orwell

Fragment nga libri Katër librat, Yan Lianke

Fragment nga libri Ameba, Rigel Rizaj

Dy fjalë për romanin Bob Legjenda të autores Arlinda Guma